Yatırım Teşviki nedir Yatırım Teşvik Nedir Yatırım teşvik belgesi nedir Kimler yatırım teşvik belgesi alabilir Yatırım teşvik belgesi almak için başvuru mercii neresidir Yatırım teşvik belgesi için istenen evraklar ?
Yatırım Teşviki nedir ?
Devletin, yatırım hacminin arttırılması amacıyla, bu konularda önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımın cinsine bağlı olarak değişen oranlarda verilen ve yatırımcıya sunulan desteklerin tümüne yatırım teşviki denir.
Yatırım teşvik belgesi nedir ?
Yatırım teşvik belgesi, sermaye birikimini yatırıma yönlendirmek, üretimde yüksek katma değer yaratmak, teknoloji kullanımını ve yenilenmesini özendirmek, bölgeler arası ekonomik dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve dünya ölçeğinde rekabet gücü sağlamak için yatırımların ve yatırımcıların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen bir belgedir.
Yatırım teşvik belgesi, firmaya doğrudan nakit verilmesi anlamına gelmez. Bu belgede, yatırımcının yatırım yaptığı alanda büyük bir nakit çıkışını, dolayısı ile parasal sermayesinin eksilmesini önleyen destekler, muafiyetler ve indirimler söz konusudur. Yaptığı yatırımların genel nitelikleri Yatırım Teşvik Mevzuatına aykırı olmayan her girişimcinin yatırım teşvik belgesi alarak devlet yardımlarından yararlanması hem yatırımlar için sermaye yaratıcı unsurlara olanak yaratacak hem de yatırımların yaygınlaşmasını, öncelikli bölgelere doğru yatırım ağının genişlemesini sağlayacaktır. Ayrıca, teşvik belgesi sahibi olarak yapılacak yatırımlar, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttıracak tüm yatırım faaliyetlerini .
Kimler yatırım teşvik belgesi alabilir ?
Yatırımın Teşvik Belgesine bağlanabilmesi için minimum yatırım tutarının,
Gelişmiş ve normal yörelerde yapılacak yatırımlarda 400 milyar Türk Lirası,
Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarda 200 milyar Türk Lirası,
olmak kaydıyla (Bu rakamların altında kalan yatırımlar için teşvik belgesi verilmez.) yatırım yapacak ve yatırımının içeriği Yatırım Teşvik Belgesi verilmesi uygun olacak gerçek şahıslar, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları (adi ortaklıklar), kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurtdışındaki yabancı şirketlerin Türkiye´deki şubeleri, yabancı sermayeli yatırımlarda kurulacak anonim ve limited şirketler ile kurulacak şubeler, yatırım teşvik belgesi için başvurabilir.
Yatırım teşvik belgesi almak için başvuru mercii neresidir ?
Kredi tahsisi desteğinden yararlanabilecek yatırımlar dışındaki imalat ve tarımsal sanayi sektöründe yapılacak sabit yatırım tutarı 4 trilyon Türk Lirasını aşmayan yerli sermayeli yatırımlar için ilgili Sanayi Odalarına,
Diğer yatırımlar ile yabancı sermayeli yatırımlar için Müsteşarlığa başvurulması gerekmektedir
Yatırım teşvik belgesi için istenenler nelerdir ?
1.Dilekçe
2.Yatırım Bilgi Formu
3.Yurtiçi ve yurtdışından temin edilecek makine ve teçhizat proformaları
4.Yatırım teşvik fonuna katkı payı
5.Noter onaylı imza sirküleri
6.Sicil gazetesi aslı ve örneği
7.Turizm, tersane ve madencilik yatırımları için ilgili bakanlıklardan alınmış işletme ruhsatları.
Yatırımın tamamlanma koşulları nelerdir?
Yapılan yatırım, bölgesine göre öngörülen asgari miktarı geçmiş ise, fizibilitede yer alan mal ve hizmet üretiliyorsa, yapılan bina inşaat alanı, makine yerleşimine uyumlu ise yatırım tamamlanmıştır. Bunlardan herhangi biri eksik ise, verilen teşvik ayrıcalıkları geri alınır.